Jógaoktatói továbbképzések

JÓGAOKTATÓI TOVÁBBKÉPZÉSEK

A jóga komplex életmód, amely önmagában egyesíti a testedzést, a mozgásterápiát, az egészségmegőrzést, az önismeretet, a filózófiát és a lelki életet. A jóga olyan rendszer, amely módszerek és gyakorlatok lenyűgöző eszköztárát kínálja. Jógaoktatóként, illetve gyakorló jógásként számos technikai elemet használunk fel az oktatás, valamint a gyakorlás során; többek között az ászanákat, a pránájámát, a relaxációt, a meditációt, a mantrázást, az életmódra vonatkozó szabályozó elveket és a személyiségfejlesztést.

Jóga gyakorlásunk, oktatási módszereink, önmagunk fejlesztése egy dinamikusan változó és soha véget nem érő út. Jógaoktatói továbbképzéseink célja, hogy minden lelkes jógázónak és jógaoktatónak segítséget nyújtson a jógában való eredményes fejlődéshez.

A jóga gyakorlati részéhez tartozó számos területen tartunk továbbképzéseket:
- a jógaoktató személyisége, önfejlesztése, kommunikációja; 
- a jógaóra felépítésének szabályai; 
- ászana és pránájáma gyakorlatsorok felépítésének módszertana; 
- a relaxáció és a meditáció részei,  megfelelő alkalmazásuk;
- a hibajavítás és az instruálás elvei; 
- kontakt-jóga és az eszközök használata; 
- speciális esetekhez és betegségekhez való hozzáállás a jógaórák során; 
- a jóga élettana és energetikája.

Az oktatás során először az elméleti ismeretek kapnak hangsúlyt, majd gyakorlati példákon keresztül demonstráljuk a megtanult elméletet, hogy képessé váljunk mindezt alkalmazni.

A kurzust az oldal alján, a jelentkezési lapnál feltüntetett időpontokban tartjuk, vasárnapokon, 10:00-18:00-ig.

Jelenleg induló továbbképzéseink:

Ászana gyakorlatsorok összeállításának módszertana

A képzés során megtanuljuk csoportokba szedni az egyes típusú ászanákat, hogy átláthatóbb formában tudjuk őket kezelni. Az ászanákat statikai helyzetük, élettanuk/hatásuk, kiinduló pózuk szerint fogjuk osztályozni. Ezt követően elemezzük a teljes test átmozgatására, egy adott testrészre/funkcióra, speciális esetekre és csúcsgyakorlatra felépítendő vázlatok módszertanát. A módszertant gyakorlati példákon/óravázlatokon keresztül  szemléltjük.

Hibajavítás és az instruálás elmélete-gyakorlata

Az oktatás keretén belül elemezzük az ászanák gyakorlása alatti hibajavítás lehetőségeit és módszereit. A szóban, a kézzel és az eszközzel történő javítás fontos és praktikus szempontjait tanuljuk meg gyakorlati példák bemutatásán keresztül, valamint megismerjük az instruálás során követendő alapelveket, amelyek a gyakorló megértését segítik elő.

Páros gyakorlatok alkalmazása a hatha-jógaórák keretén belül

A kontakt gyakorlás párban, vagy akár két segítővel végrehajtott gyakorlatok, amelyek során a segítő(k) a fizikai kontaktus által vezetnek az adott ászana pontosabb, kifinomultabb megvalósítása felé. Alkalmazható hibajavításra, testrészek pontos helyzetbe hozására, az ászanák helyes megtartására, a gyakorlatok elmélyítésére, az erővonalak és izommunkák rávezetésére. A képzés során ezen lehetőségek módszertanát és gyakorlatát ismerjük meg.

Relaxációs és meditációs technikák alkalmazása

A relaxáció segítségével a gyakorló jógás képessé válik elengedni a testi és a mentális feszültségeket, a zavaró érzéseket és gondolatokat, valamint megtanulja kizárni a külvilág történéseit. A meditáció segítségével pedig képessé válhat a tudatát kedvező módon irányítani és a figyelmét a lelki szféra felé irányítani. A képzésen megismerjük ezen módszerek elméletét és gyakorlatát, valamint ezek használatát a jógaórákon. A megszerzett gyakorlati tudás minőségben változtatja meg a jógagyakorlás mentális dimenzióit.

A jógaoktató személyisége és sokszínűsége

Egy jógaoktató számára elengedhetetlen a szaktudásán (ászanák, pránájáma, relaxáció, meditáció alkalmazásán) túl az életvezetését és a személyiségét is fejleszteni. Hiszen a tanítás során a megfelelő technikai hozzáértés mellett az életmód, a világszemlélet és a másokhoz való hozzáállás lesz lényeges, mivel az oktató egyrészt példát mutat a tanítványainak, másrészt vezeti őket a jóga ösvényén. A példamutatás során a saját gyakorlása a mérvadó, továbbá a dharmához (egyetemes törvényekhez), valamint a jama-nijama elvekhez (erényes élet biztosító szabályokhoz) való viszonya. A vezetésben (gyakorlatban) pedig meghatározó a megjelenése, az attitűdje, a következetessége, a figyelem-fegyelem-tisztelet fenntartása, a résztvevők képességeinek felismerése, a kommunikációja, a más jóga-rendszerekhez való viszonya, a kialakított tanár-diák kapcsolata, a speciális esetek kezelése, a konfliktusok elkerülése, a stresszhelyzetek oldása, saját és mások testi/mentális biztonságának megóvása. A képzés során az előbb említett tényezőket vesézzük ki a mélyebb megvalósítás és a minőségi oktatás érdekében.

Oktató: Medvegy Gergely - vezető jógaoktató

 

Fontos információ: A jógaoktatói továbbképzéseket nem kezdőknek indítjuk! A részvételhez min. 1 éves gyakorló jógás múlt és/vagy egy jógaoktatói végzettség ajánlott!

Költsége: 13.000 Ft/fő

A részvétele, vagyis a csoportban való helye akkor lesz biztosítva, ha előre átutalja a képzés díját. Kérem a leírtak szerint intézze a befizetést:
 
1.) Az alábbi bankszámlára utalja a részvételi díjat: 
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 10300002-10631836-49020016 (MKB Bank Zrt.)
 
2.) Az összeg mellé a megjegyzés rovatba írja be a teljes nevét, a foglalkozás nevét és időpontját. (Ha nem tud utalni, akkor személyesen egy MKB bankfiókban is befizethet.)
 
3.) Csak akkor lesz biztosítva a helye, ha befizeti a díjat. A csoport feltöltése a befizetések (és nem a jelentkezések) sorrendjében történik.
 
4.) Ha esetleg úgy alakulna, hogy időközben a befizetett résztvevőkkel megtelne a csoport, azt jelezzük önnek e-mailben. és ebben az esetben várólistára kerül.
 
5.) Ha legalább egy héttel a foglalkozás indulása előtt lemondja a részvételt, akkor visszautaljuk önnek a pénzt. Ha egy héten belül mondja le, akkor már nem. Ez esetben a részvételi díj elvész, és más workshopra/tanfolyamra NEM használható fel. Köszönjük együttműködését!
 

Jelentkezés:
Bozóki Zsuzsanna (Suka-sárí Déví Dászí)
Telefon: +36-30/216-2883
E-mail: tanfolyamok@bhf.hu
Facebook: www.facebook.com/bhf.hu
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola
Cím: 1039 Budapest, Attila utca 8.

Bankszámla száma: 10300002-10631836-49020016     
MKB Bank Zrt. 
 

 

Induló tanfolyamok

 

 

Időpont:* 2017.05.07. (vasárnap) 10:00-18:00; Jógaoktatói továbbképzés - A hibajavítás és az instruálás elmélete/gyakorlata
2017.05.28. (vasárnap) 10:00-18:00; Jógaoktatói továbbképzés - Páros gyakorlatok alkalmazása a hatha-jógaórák keretén belül
2017.09.24. (vasárnap) 10:00-18:00; Jógaoktatói továbbképzés - Ászana gyakorlatsorok összeállításának módszertana
2017.11.05. (vasárnap) 10:00-18:00; Jógaoktatói továbbképzés - A hibajavítás és az instruálás elmélete/gyakorlata
2017.12.03. (vasárnap) 10:00-18:00; Jógaoktatói továbbképzés - Páros gyakorlatok alkalmazása a hatha-jógaórák keretén belül
2018.01.14. (vasárnap) 10:00-18:00; Jógaoktatói továbbképzés - Relaxációs és meditációs technikák alkalmazása