Jóga workshopok


A workshopok célja, hogy alapos ismeretet szerezzünk a jógagyakorlatok kedvező élettani hatásairól valamint precíz kivitelezéséről. A megértést és fejlődést rávezető technikákkal, segédeszközök használatával és lényegretörő elmélettel segítjük elő. Megtanuljuk a különböző típusú gyakorlatsorok felépítésének módszerét. A foglalkozások tudatosabbá tesznek, és hatékony fejlődést adnak.

Az egyes foglalkozások az alábbi témakörök szerint kerülnek megtartásra:

Álló és egyensúlyi ászanák

Lábnyújtó és erősítő gyakorlatok alkalmazásával fejlesztjük a láb izomzatát. Rávezető technikák segítségével megtanuljuk pontosan kivitelezni a vriksászanát, a vírabhadrászana 1,2,3-t és az ardha-csandrászana 2-őt. Olyan módszereket is megismerünk, amelyek segítségével az összes álló egyensúlyi testhelyet kitartását feljavíthatjuk, mélyebb megértést szerzünk a láb és a törzs munkájának összhangjáról. A foglalkozás javítja az idegi egyensúlyt, a fizikai egyensúly megtartásának képességét, és ezek által fejleszti a belső egyensúly és harmónia érzékét. A gyakorlatok fejlesztik a mozgáskoordinációt, a testtudatosságot, illetve a gyökér csakra aktiválásából adódóan növelik az életerőt, az önbizalmat és az összpontosítás képességét.

Csípőnyitó

Kiegészítő technikákkal és ászana gyakorlatokkal megnyújtjuk, illetve lazítjuk a csípő izmait. Hatunk a comb elülső, hátsó, belső és külső izmaira, illetve a farizmokra, a medence, az alhas és a derék izmaira. Megtanuljuk hogyan lehetséges biztonságos módon mély nyújtásokat elérni és sérülésmentesen gyakorolni. A láb és csípő izmok tonizálása kedvező módon befolyásolja a testtartást is. Belső szervek szintjén a medence és az alhas szerveit energetizáljuk, így a nemi, a húgyúti és a kiválasztó szervrendszer funkciója fog javulni. Finom szinten a gyökér, a nemi és a köldök csakrák harmonizálásával az akarat, az érzés és a gondolkodás közötti egyensúly teremthető meg. A hosszú gyakorlás alkalmas a testi és a mentális feszültségek elengedésére.

Dinamikus és erősítő

A foglalkozás alkalmával kicsit eltérünk a megszokott, statikusan kitartott ászanázástól. A gyakorlatokat egymás után vesszük fel dinamikus módon. Ez a jóga workshop egy „ászana folyam”, egy olyan mozgásanyag, amely erőt, állóképességet és lazaságot ad a testnek. Megtapasztaljuk a légzés, a mozgás és a tudatosság egységét. A foglalkozást egy hosszabb pránájáma gyakorlással zárjuk, hogy jobban beteljesítsük az ászanázás kedvező élettani hatásait.

Fogyasztó és méregtelenítő

A jóga célja a testi-lelki egyensúly megtalálása. A cél eléréséhez hozzátartozik szervezetünk egészségesen tartása, melynek része testünk megszabadítása a felesleges lerakódásoktól és méreganyagoktól. A workshop során a hatha-jóga elemeit felhasználva megtámogatjuk a szervezet természetes anyagcseréjét és méregtelenítését. A speciálisan kombinált, dinamikusan és statikusan kivitelezett ászanák és pránájámák segítségével mélyen hatottunk a kiválasztó és a méregtelenítő szervrendszerre. Erősítjük a vér- és nyirokkeringést, fokozzuk az emésztés erejét, intenzíven beindítjuk a szervezet belső öntisztuló folyamatát, amely kedvezően befolyásolja az ideális testsúly kialakulását. A három óra alatt megtanuljuk a sorokat és elindítjuk az öntisztuló folyamatokat, de a tartós eredményhez ajánlott otthon is végezni a gyakorlatsorokat, ezért a foglalkozásról hangfelvétel készül, amely segítségével a résztvevők otthon is könnyen elvégezhetik a megismert módszereket.

Gerinc felébresztő és átmozgató

A gerincoszlop adja a vázát mind a durva fizikai, mind az energetikai testünknek. Hisz a gerincoszlop a csontváz szerkezetének az alapja, amelyen keresztül a belső szerveket is tartja. Ezen túl a három fő nádi (energiapálya) a gerinc mentén halad. Ha a gerincoszlop megfelelő állapotban van, akkor az egész szervezet kiegyensúlyozottan működik. Ebből adódóan a jóga nagy hangsúlyt fektet a gerincoszlop egészségesen tartására. Jelen workshop is ezt teszi fókuszpontba. Gerincnyújtó gyakorlatok által lazítjuk a gerinc kisízületeit és izmait. Előrehajló, homorító, oldalra döntő és csavaró ászanák segítségével átmozgatjuk a gerincoszlopot. A foglalkozás ruganyossá teszi a gerincet, a törzset, valamint stresszoldó és közérzetjavító. A gyakorlatok az idegrendszerre nyugtató hatással bírnak, a belső szervek működését javítják, és egész testünket felfrissítik.

Gerinccsavaró és oldalra döntő

A szisztematikus és alapos bemelegítés után először kiegészítő technikák segítségével és eszközök használatával megnyújtjuk a gerincoszlopot, növelve a csigolyák (ízületek, porcok) rugalmasságát, majd fokozatosan elmélyülő gerinccsavaró gyakorlatokkal ellazítjuk a gerincoszlopot, illetve a mellette lévő izmokat, kedvező eredményt elérve a gerinccsavaró ászanák alkalmazásához. A gyakorlatok közben megtanuljuk helyes módon kivitelezni a csavarásokat, megismerjük a kitartások minden aspektusát. Növeljük az energiaáramlást a fő energiapályákban (nádikban), amely harmonizálja az energiaközpontok (csakrák) működését, és ezáltal kiegyensúlyozásra kerül a hormon- és az idegrendszer. A gerincoszlop és a belső szervek masszázsával kioldjuk a testben lévő méreganyagokat és feszültségeket. Felfrissítjük a szervezetet és lenyugtatjuk az elmét. Az oldalra döntő technikákkal és testtartásokkal kompenzáljuk a csavarásokat, valamint elmélyítjük az eleve meglévő élettani hatásokat.

Hátrahajló és mellkas nyitó

Különböző kiegészítő technikákkal megtanuljuk, hogyan kell a test izomzatának dolgoznia a homorító ászanák esetében. Nyújtjuk a test elülső részét: a combfeszítőket, a hasat, a mellkast; miközben erősítjük a láb és a törzs izmait. A mellkas nyitó gyakorlatokat kiegészítjük olyan technikákkal és ászanákkal, amelyek a bordakosarat oldal irányban is nyújtják. Mélyítjük a szív és a tüdő munkáját, valamint intenzív masszázsban fog részesülni a gyomor, a belek, a máj, a vese, a lép, amely által javítjuk a szervezet anyagcseréjét, emésztését és méregtelenítését. Energetikailag a köldök, a szív és a torok csakrákra hatunk. Személyiségünkben az érzelmekkel, a kapcsolatokkal, és a kommunikációval kapcsolatos blokkokat oldjuk.

Kéztámaszos és fordított testhelyzetű ászanák

A workshop során erősítjük, valamint nyújtjuk a felső végtag, vállöv és hát izmait. Megtanuljuk, hogyan kell a kéztámaszos ászanák kivitelezése során a test izomzatával dolgozni. Továbbá rávezető gyakorlatokat ismerünk meg a fordított testhelyzetek elsajátítására és begyakoroljuk hogyan kell precízen felvenni-kitartani ezen ászanákat. Minden mentális félelmet kioldunk, amiket esetleg a fordított testhelyzetek irányába érzünk. A fordított testhelyzetek során az egész szervezet vérellátása megváltozik, melynek hatására szervezetünk minden része feléled. Táplálódnak az idegsejtek, javul a nyirokkeringés, kiegyensúlyozódik a hormonháztartás, az egész immunrendszer erősödik. Energetikailag a három fölső, vagyis a torok, homlok és a korona csakrák működését befolyásoljuk kedvező módon, ezért a kommunikáció, az intuíció és a tisztán látás képessége fejleszthető.

Lazító és nyújtó

Ezen a foglalkozáson a felületes és mély izmok nyújtásán és az egész test lazításán van a hangsúly. A nyújtást ászanák alatti légzések, eszközös módszerek, többszörös felvétel és kontakt gyakorlatok segítségével érjük el. Ha problémád van a merevséggel, izmaid kötöttek és nem tudod mélyen és szépen felvenni az ászanákat, akkor ezen segítenek a megismert metódusok. A szisztematikusan felépített gyakorlatsor, a speciális technikák mind támogatnak az eredményes és hosszan megmaradó lazaság elérésében. Megtapasztaljuk az aktív és a passzív mozgáshatár közötti különbséget és természetesen megtanuljuk azon elveket is, amelyek követésével teljes mértékben elkerülhetőek a sérülések (túlhúzásokat, izomszakadásokat).

Légzések-erővonalak ászanázás közben és pránájáma

Megismerjük az ászana kitartás alatti helyes légzést és az erővonalak alkalmazását. Az erővonalak mentén való figyelemvezetés és nyújtózás nagyon könnyeddé teszi az egyes gyakorlatok kitartását. A megfelelő légzés pedig megtámogatja az erővonalak mentén történő munkát, illetve beindítja az energiaáramlást. Megtanuljuk hogyan kell a feszült és a teljesen ellazult izomállapot közötti aktív tónust létrehozni, amely a pózok kitartásához szükséges. Az ászanák közben történő légzés figyelések és az ezzel járó tapasztalatok rávezetnek a pránájáma gyakorlására, mely eredményeképp mélyebb megtapasztalást szerzünk azok helyes alkalmazásáról. A workshop során egyaránt gyakoroljuk az energikus (pl.: kapálabháti, bhasztriká) és a nyugtató (pl.: brahmari, nádi-sódhana, anulóma-vilóma) légzéseket.

Teljes testet átmozgató

Ezen foglalkozás alkalmával az ászana és pránájáma gyakorlás a durva fizikai, az energetikai (pránikus) és a finom fizikai (mentális) test szisztematikus és teljes átmozgatásával illetve energetizálásával kiegyensúlyozza a szervezet működését. Annak érdekében, hogy az említett egyensúly bekövetkezzen, meghatározott sorban követik egymást a gyakorlatok. A jógázás mentális ráhangolódással, légzőgyakorlattal és egy alaposabb bemelegítéssel kezdődik, majd ezt követik az álló, a térdelő, a hasat erősítő, a hason fekvő homorító, a kéztámaszos, az ülő és a válltámaszos fordított testhelyzetek. Az ászana-blokkok egymást követve megerősítik a lábat, a hasat, a hátat, a karokat, majd az ülő gyakorlatok ellazítják ezeket a területeket. A gyakorlatsor a gyökércsakrától a koronacsakráig minden fő energiaközpontot harmonizál. A testhelyzetek a belső szerveket is átmasszírozzák, így az egyes szervrendszerek működése javul. Módszertanilag az egyes ászana-szekvenciák felkészítik a gyakorlót a következő egység végzésére, s közben fejlesztik a tudatosságot is. Az álló helyzetű ászanák hatásait az ülő helyzetűek kompenzálják, a has erősítőket a hason fekvő homorítók, a homorítókat az ülő előrehajlók, a kéztámaszosokat azok az ülők, melyekben nyújtózik a kar, a teljes sornak pedig a válltámaszos fordított testhelyzetek a levezetői. (A fordított testhelyzeteknek természetesen szintén vannak saját kompenzáló ászanái.) A nádikban történő energiaáramlást a pránájáma gyakorlatok támogatják. Az ászanák gyakorlása előtt teljes jógalégzés lesz, a végén pedig nádí-sódhana, illetve a mahá-bandha. A lelki hatás kiteljesítése érdekében a sor relaxációval és mantra-meditációval zárul.

Törzsnyújtó és előrehajló

Törzsnyújtások segítségével felébresztjük a gerincünket, illetve hosszúvá tesszük a hátunkat, a hasunkat és az oldalunkat, ezzel egyidőben felfrissítjük az idegrendszerünket. Megtanulunk helyesen dolgozni a törzset megtartó izmokkal. Előrehajló gyakorlatokkal nyújtjuk a test hátsó részét: a vádlit, a comb hajlítókat, a derekat, a hátat, a nyakat és ezen izmok megfelelő munkáját tapasztaljuk meg. Javítjuk a testtartást és növeljük az immunrendszer erejét. Továbbá masszázsban részesülnek a belső szervek (a belek, a gyomor, a máj, a lép, a hasnyálmirigy), melynek következményében feljavul a működésük. Az elménket elcsendesítjük, elősegítjük a befelé figyelést, és a tudat működését harmonizáljuk. A nemi és a köldök csakra kiegyensúlyozásra kerül, így a vágyak, a hatalom és az akarat egyensúlya teremtődik meg, valamint a bizalom, az együttérzés és a nyitottság bontakozik ki.

 

Oktató: Medvegy Gergely - vezető jógaoktató

A workshopok 3 órás hosszú gyakorlás keretében történnek, minden hónap első vasárnapján, 10:00-13:00-ig. 

 

A workshopok díja: 5000 Ft alkalmanként.

A képzések nem teljesen kezdőknek vannak! Legalább féléves jógás múlt ajánlott.

 

A részvétele, vagyis a csoportban való helye akkor lesz biztosítva, ha előre átutalja a képzés díját. Kérem a leírtak szerint intézze a befizetést:
 
1.) Az alábbi bankszámlára utalja a részvételi díjat: 
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 10300002-10631836-49020016 (MKB Bank Zrt.)
 
2.) Az összeg mellé a megjegyzés rovatba írja be a teljes nevét, a foglalkozás nevét és időpontját. (Ha nem tud utalni, akkor személyesen egy MKB bankfiókban is befizethet.)
 
3.) Csak akkor lesz biztosítva a helye, ha befizeti a díjat. A csoport feltöltése a befizetések (és nem a jelentkezések) sorrendjében történik.
 
4.) Ha esetleg úgy alakulna, hogy időközben a befizetett résztvevőkkel megtelne a csoport, azt jelezzük önnek e-mailben. és ebben az esetben várólistára kerül.
 
5.) Ha legalább egy héttel a foglalkozás indulása előtt lemondja a részvételt, akkor visszautaljuk önnek a pénzt. Ha egy héten belül mondja le, akkor már nem. Ez esetben a részvételi díj elvész, és más workshopra/tanfolyamra NEM használható fel. Köszönjük együttműködését!
 

Jelentkezés:
Bozóki Zsuzsanna (Suka-sárí Déví Dászí)
Telefon: +36-30/216-2883
E-mail: tanfolyamok@bhf.hu
Facebook: www.facebook.com/bhf.hu
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola
Cím: 1039 Budapest, Attila utca 8.

 

Induló tanfolyamok

 

 

2017.05.21. (vasárnap) 10:00-13:00-ig Csípőnyitó jóga workshop. Oktató: Medvegy Gergely
2017.06.18. (vasárnap) 10:00-13:00-ig Légzések-erővonalak ászanázás közben és pránájáma jóga workshop. Oktató: Medvegy Gergely
2017.07.16. (vasárnap) 10:00-13:00-ig Gerincfelébresztő és átmozgató jóga workshop. Oktató: Medvegy Gergely
2017.09.10. (vasárnap) 10:00-13:00-ig Törzsnyújtás és előre hajlás jóga workshop. Oktató: Medvegy Gergely
2017.10.01. (vasárnap) 10:00-13:00-ig Hátra hajlás és mellkas nyitás jóga workshop. Oktató: Medvegy Gergely
2017.10.15. (vasárnap) 10:00-13:00-ig Gerinccsavaró és oldalra hajló jóga workshop. Oktató: Medvegy Gergely
2017.11.19. (vasárnap) 10:00-13:00-ig Csípőnyitó jóga workshop. Oktató: Medvegy Gergely
2017.12.10. (vasárnap) 10:00-13:00-ig Stresszoldó jóga workshop. Oktató: Medvegy Gergely
2018.01.07. (vasárnap) 10:00-13:00-ig Fogyasztó és méregtelenítő jóga workshop. Oktató: Medvegy Gergely
Időpont:*