Sajtóközleményt adtunk ki

A felvételivel kapcsolatban az alábbi sajtóközleményt adtunk ki 2017.02.14-én.

A sajtóközlemény megjelent az alábbi oldalakon:
astronet.hu 

 

Tisztelt Szerkesztők!

 

Február 15. hagyományosan a felsőoktatási felvételi jelentkezések határideje.

Sok fiatalnak nehézséget jelent a továbbtanulás életre szóló döntése, ráadásul ma már nem csak a fiatalok, hanem egyre nagyobb számban a középkorúak is újra iskolapadba ülnek. Mindazok számára, akiknek az egészségmegőrzés, a szakmájuk szeretete és a gyakorlati hasznosság egyszerre fontos szempont, hiánypótló szerepet tölt be a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, ahol az egészséges életmód, a mozgás és az önmegvalósítás elhivatott szakembereit képzik.

Egyéni felvételi rendjének köszönhetően ide a felvételi jelentkezés határideje május 22!


Európa egyetlen államilag elismert diplomát adó jógamester-képzése Budapesten végezhető!

Az alábbiakban közreadunk egy szabadon felhasználható cikket fotókkal, amely három stresszűző, közérzetjavító, szinte bárki számára elvégezhető jógagyakorlatot mutat be.

 

Kérem, lehetőség szerint ajánlja olvasói, nézői figyelmébe cikkünket.

Riport, interjú, további kérdés esetén engem kereshetnek. Köszönettel:

Dr. Tasi István

kommunikacio@bhf.hu

Tel.: 06-30/530-6366

 

Három stresszűző, közérzetjavító jógagyakorlat 

 

A modern, városi ember mindennapjait gyakran stresszben éli. A stressz kis mennyiségben akár motivációs ingerként is funkcionálhat, ám a hosszan tartó, rendszeres stressz káros hatású. Nyomán életminőségbeli változások, étkezési zavarok, hormonális változások és más krónikus panaszok alakulhatnak ki. A stresszkezelés elterjedt, köztudottan hatékony és kemikáliamentes eszköze a jóga életmódrendszere, amelyet szakértő oktatóval sajátíthatunk el. A következőkben három könnyű gyakorlatot mutatunk, amely szellemileg és fizikailag megterhelő élethelyzetekben bárki számára gyakorolható. (Betegség esetén szakképzett jógaoktatóval történő konzultáció után javasoljuk az otthoni gyakorlást!)

 

1. Teljes jógalégzés

A teljes jógalégzés a hasi, mellkasi és kulcscsonti légzés összességéből áll. Hatására a tüdő nagyobb kapacitással működtethető, nyugalmat ad az elme számára.

 

Végrehajtás fekvő helyzetben. 3-10 perc, fokozatosan emelve.

Feküdjön a hátára, lábait a derék ellazítására hozza talpra, a térdeit döntse egymásnak. Lélegezzen be lassan, mélyen és egyenletesen a hasi területre (mélyhasi légzés). A has tágítása után kezdje tágítani a mellkast kifelé és felfelé (mellkasi légzés). Amikor a bordák teljesen kitágultak, lélegezzen a tüdőcsúcsokba (kulcscsonti légzés). A vállak és a kulcscsont is mozduljanak kissé felfelé, ilyenkor a levegő megtölti a tüdő felső lebenyeit. Ez egy teljes belégzés.

Kilégzés során ugyanebben a sorrendben, először a hasi részből, majd a mellkasból, végül a tüdő kulcscsont alatti részéből engedje ki a levegőt. Kiegészítés: a mellkasi légzés megfigyelhető nyújtott lábbal, hanyatt fekvésben úgy, hogy a karok a fej körül vannak. A kulcscsonti légzés pedig gyakorolható úgy, hogy a kezek a törzs mellett vannak és minden belégzésnél a vállakat a földön tartva fölhúzza a fülekhez, majd kilégzésnél visszaengedi.

 

2. Szupta-dandászana falnál – Lefekvő nyújtott lábú ülés

Ez az egyszerű faltámaszos ászana úgy erősíti a combot, a hasat és a hátat, hogy közben pihenteti az idegrendszert és vitalizálja a testet.


A gyakorlat élettani hatásai: 

- Harmonizálja a gyökér és a köldökcsakrát,

- erősíti a combot, hasat és hátat,

- serkenti a beleket, az emésztést,

- ezáltal csökkenti a zsírlerakódást a hason és csípőn,

- tartásjavító hatású,

- energikussá teszi a testet.

 

A jógapóz felvétele: először helyezkedjünk el oldalfekvésben úgy, hogy a fenék hozzáérjen a falhoz, majd gördüljünk lassan a hátunkra, s a lábainkkal lépegessünk fel a falon a kívánt magasságig.

 

A jógapóz kitartása: 3-5 perc, fokozatosan emelve. A lábfejek belső élei összeérnek, a külső talpélt magunk felé húzzuk. A sarokkal és talppárnákkal nyújtózzunk felfelé, a lábujjainkat szétterpesztjük. A térdkalácsot húzzuk magunk felé, a combcsontot szorítsuk rá a hátsó combizmokra. A farokcsontot mozdítsuk a szeméremcsont felé. Az alhas megtartott, emeljük a szegycsontot. A derék a talajon marad. A vállakat elhúzzuk a fültől, lehúzzuk a lapockákat. A karokat közvetlenül a törzs mellett a talajon tartjuk, tenyérrel lefelé. A nyaki gerinc a háti gerinc folytatása, puhán a szegycsont felé húzzuk az állunkat, a tarkó megnyújtott.

 

Figyeljen a póz lebontására! A szupta-dandászana befejeztével a lábakat a has fölé húzzuk, vagy a talajra engedjük behajlítva, nem kapkodva.

 

3. Sasánkászana – Holdpóz

Ez egy speciális pihenő póz, amely több szempontból fontos, hiszen stresszoldó hatásán kívül lazítja a csípőt, a keresztcsontot, így az ülőmunkát végzők számára különösen áldásos.

 

A gyakorlat hatásai

- Finoman nyújtja a combot és a bokát,

- kedvező hatást gyakorol a hasűri szervekre, 

- gyomorsüllyedés, hasmenés, krónikus bélpanaszok, vesesüllyedés esetén is jótékony hatású,

- gyógyítja a gyomorfájdalmakat,

- energizálja a májat, lépet és veséket,

- erősíti a termékenységet,

- megnyugtatja a gerincidegeket és az agyat, serkenti a fej vérellátását,

- rendszeresen végezve hatékony az arcbőrráncok eltüntetésében,

- ellazítja a deréktáji izmokat.

 

A jógapóz felvétele: Kiindulóhelyzet sarokülés; belégzéssel a mellkast megemeljük, a hasat hosszan megnyújtjuk, majd kilégzéssel „hosszú” hassal előrehajolunk.

 

A jógapóz kitartása: 2-3 perc fokozatosan emelve. A homlok a talajon (ha nem ér le, segédeszközt tehetünk a homlokunk alá), a karok lazán a talajon a fej körül (esetleg a kézfejek egymáson a homlok alatt). A vállakat ellazítjuk, a talaj felé engedve őket. A medencét elnehezítjük, ülőgumó a sarokhoz ér! (Medence és gátizmok megtartottak!)

Keresztcsont a talaj irányába hátra süllyed, míg a fej és vállöv előre.
Has, törzs hosszú és a hát széles. A kitartás alatt belégzéskor figyeljük meg, ahogyan a hát szélesedik, kilégzéskor a fej és keresztcsont ellentétes irányba nyújtózik.

A medencét elnehezítjük, az ülőgumó a sarokhoz ér! (Medence és gátizmok megtartottak!)

Keresztcsont a talaj irányába hátra süllyed, míg a fej és a vállöv előre.

Has, törzs hosszú és a hát széles. A kitartás alatt belégzéskor figyeljük meg, ahogyan a hát szélesedik, kilégzéskor a fej és keresztcsont ellentétes irányba nyújtózik.

 

Figyeljen a póz lebontására! Sasánkászanából csigolyáról csigolyára egyenesedünk föl, kéztámasz segítségével. A fej mozdul utoljára.

 

Szerzők: Képes Andrea, Medvegy Gergely jógaoktatók,

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola

 

 

Tudta, hogy Magyarországon működik Európa legrangosabb jógaiskolája?

 A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán kapott diploma komoly presztízst jelent a jógaoktatók között. Az itt végzett jógamestereknek sokoldalú tudásuk miatt jó hírük van a szakmában. A hiteles oktatók által, magas színvonalon képzett hallgatók összetartanak, folyamatosan fejlődő szakmai közösséget alkotnak.

 

Szakmai műhely

A főiskolán olyan autentikus szellemi műhely részese lesz a hallgató, ahol sokezer éves tradíciót hoznak összhangba a modern világgal anélkül, hogy az veszítene hitelességéből.

 

Filozófiai háttér

A vaisnava jógamester képzésen nem csak az ászanákat ismerhetik meg a hallgatók, hanem az élet értelmének kérdésével is foglalkoznak. Az ősi tudás iránymutatásai alapján megismerik a végső önmegvalósítás lehetőségeit és eszközeit.

 

2017 szeptemberében állami ösztöndíjas vagy önköltséges formában,
ismét Vaisnava jógamester és Vaisnava teológia főiskola szak indul, 6 féléves nappali és levelező tagozaton. Ezekre az érdeklődők egészen május 22-ig jelentkezhetnek!

 

 

A felvételi tudnivalókat a www.bhf.hu honlapon ismerhetik meg az érdeklődők.