Vaisnava jógamester alapszak

A délkelet-ázsiai kultúrák iránti érdeklődés növekedésével Főiskolánkon felmerült az igény a jelenlegi teológiai képzésünket kiegészítő olyan szak létesítésére, amely az önmegvalósítás és spiritualitás témakörét a jógagyakorlatok, a jógahagyományokhoz kötődő életmód, az egészségtan és az erkölcsiség területeivel párhuzamosan mutatja be.

A jóga egyes elemei megfelelően képzett jógaoktató irányításával viszonylag szabad sorrendben, valamint a hely, az idő és a körülmények figyelembevételével a legváltozatosabb módon alkalmazhatóak. Mindaddig, amíg a jógát tanuló nem ismeri a gyakorlás elveit a maga teljességében, addig a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer a következő, mindenki számára komoly fejlődést biztosító sor gyakorlását ajánlja.

Főiskolánk jógarendszere a hinduizmus Brahmá-Madhva-Gaudíja-Vaisnava szellemi tradíciójához, tanítványi láncolatához (szampradája) tartozik, amely hagyomány sok ezer éves múltra tekint vissza és magába foglalja a jógatradíció teljes rendszerét. Ezen a tanítványi láncolaton keresztül érkezik hozzánk a lelki tudás, a jóga megfelelő gyakorlásának szellemisége, a folyamat megértéséhez és gyakorlásához szükséges felhatalmazás. Ezt az ősi szampradáját követve oktatjuk a jóga teista aspektusát, filozófiáját, a hozzá szervesen kapcsolódó jógaéletmódot és a tradíció egyéb részeit, beleértve az ászanákat is. Az ászana és a pránájáma gyakorlásunk szellemisége és gyakorlata is a vaisnava hagyományt követi, amely szerint a testgyakorlatok a test egészségesen tartását, az elme kontrollálását és a tudat alacsonyabb kötőerők fölé emelését segítik elő annak érdekében, hogy azután a testet és az elmét az önmegvalósítás eszközeként a Legfelsőbb Úr szolgálatában foglaljuk le.

Feliratkozás a következőre: Vaisnava jógamester alapszak