Kirtan jóga tanfolyam – Vaisnava zeneelmélet és gyakorlat

Napjainkban egyre elterjedtebbek a különféle tradicionális és modern jóga irányzatok, s ezek térhódításával mindinkább megjelenik a köztudatban a kirtan-jóga fogalma is. Ahogyan az egyes jóga pozíciók nem csupán az izmokat, de az elmét is megszólítják, fókuszálják, ugyanezt teszi az elmével a kirtan is, a mozdulatok helyett a zenét használva eszközként, úgymond közös nyelv gyanánt. A mantrákat a különféle dallamok és ritmusok segítségével megszólaltatva, a meditációnak egy dinamikus, közösségi formája válik lehetségessé.

Bár a közös mantra-éneklésnek nincsenek szigorú szabályai, néhány alapvető elméleti jellegű, valamint zenei fortély elsajátításával ki-ki maga is képessé válik ilyen közös meditáció magabiztos vezetésére, avagy hangszeres kísérettel való színesítésére.

E tanfolyam alapvetően kezdő kirtanosokhoz szól, akik

a/ korábban még nem játszottak a kirtanban használt hangszereken (karatal, mridanga, harmónium)

b/ tanultak az említett hangszereken, ám eme tudásukat még vagy nem ültették a gyakorlatba, vagy szeretnék feleleveníteni a tanultakat

 

Hogy miről is lesz szó a tanfolyamon?

a/ Némi elmélet: részint a filozófiai, történelmi háttérről, részint pedig technikai jellegű, a hangszerek egymással való kapcsolatáról, a különféle tempó-, és ritmus kategóriákról

b/ Karatal:

   - alap ütési technikák

   - néhány gyakran használt ritmus

c/ Mridanga:

   - alap ütési technikák

   - gyakorló mantrák a kéz lazítására, erősítésére

   - néhány gyakran használt ritmus

d/ Harmónium:

   - idő függvényében egy vagy két dallam kíséretének megtanulása

   - kirtan struktúrájának felépítése

 

Oktató: Szabó Piroska (Radha Vinodini Dévi Dászi)

A tanfolyam 8 alkalmas, 8 egymást követő héten, csütörtökönként 18:00-20:00 között kerül megtartásra, és alkalmanként 2 órás.

Első alkalom: 2018. május 3.

További alkalmak: 2018. május 10., 2018. május 17., 2018. május 24., 2018. május 31., 2018. június 7., 2018.június 14., 2018. június 21.

A tanfolyam díja: 20.000 Ft

1.) Az alábbi bankszámlára utalja a részvételi díjat: 

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 10300002-10631836-49020016 (MKB Bank Zrt.)

2.) Az összeg mellé a megjegyzés rovatba írja be a teljes nevét, a foglalkozás nevét és időpontját. (Ha nem tud utalni, akkor személyesen egy MKB bankfiókban is befizethet.)

 

A tanfolyam minimum 5 fő jelentkezése esetén indul.

Jelentkezés

 

Kirtan jóga tanfolyam 2018.05.03.
 

Aláírásommal hozzájárulok ahhoz, hogy adataim bekerüljenek az BHF (Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola) adatbázisába, és ez alapján a jövőben tájékoztató anyagokat küldjenek számomra az aktuális hírekről, programokról. A BHF kijelenti, hogy 3. fél számára az adataidat nem továbbíthatja, azokat szigorúan bizalmasan kezeli.