Napi szútra: A növények elpusztítása nem bűn?

A Krisna-tudatos vallás egyik fő alapelve az erőszaknélküliség, mert nem lehet hatékony vallásos életet élni, ha az ember erőszakot követ el más élőlények ellen, vagy ha elfogyasztásuk által bűnrészessé válik ebben az erőszakos cselekedetben. Az állatok is lelkek, Isten gyermekei, és az embernek nincs joga elvenni az életüket pusztán azért, kielégítse nyelve telhetetlen vágyait. A vaisnava írások a vegetáriánus ételek (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak, cukor, tejtermékek) fogyasztását írják elő az ember számára. A vaisnava konyha az ilyen alapanyagokból készült, tápláló ételek gazdag választékát kínálja.

 

A növények elpusztítása nem bűn?

 

A növények elpusztítása is bűn. Egy élőlény az anyagi világban csak úgy tudja fenntartani magát, ha más élőlényeket pusztít el. Ez a természet törvénye, de arra kell törekedünk, hogy a lehető legkevesebb erőszakot kövessük el. Lelki szempontból minden élőlény egyenlő, hiszen mindannyian örök lelkek. Ám a növényi testben az idegrendszer és az érzékek fejletlenebbek, mint az állatok testében, és a lélekvándorlás hierarchiájában is alacsonyabb fokon helyezkednek el. Ebből következően elpusztításuk kevesebb erőszakkal és fájdalommal jár, illetve kisebb mértékű karmikus következményeket von maga után, mint az állatok lemészárlása. A növényi eredetű táplálékok megszerzéséhez sokszor nem is kell elpusztítani a növényt: ha almát szeretnénk enni, nem kell kivágnunk az almafát.

 

A táplálkozás tökéletessége azonban az, ha a vegetáriánus ételeinket rövid ima kíséretében felajánljuk az Úrnak. A Bhagavad-gitá szerint a vegetáriánus ételek és a tejtermékek felajánlhatók Istennek, aki megtisztítja a felajánlott ételeket a bűnös visszahatásoktól. Sőt, az ilyen Krisnának felajánlott ételek – amelyet prasádának, Isten kegyének neveznek – lelkileg tisztító hatásúak.

 

Forrás: Kérdések és válaszok a Krisna-tudatról