Napi szútra: Szádhuk

A szádhuk

 

A szádhu szent személy, aki lemondott az anyagi világról és minden saját tulajdonáról. Teljes mértékben Isten szolgálatát végzi, s kiváló tulajdonságai révén a legmagasabb szinten álló embereknek fogadják el. A szádhuk általában az élet lemondott (szannyásza) rendjébe tartoznak.

Az Indiában látható szádhuk Krisna, Visnu vagy Siva követői. Attól függően, hogy melyik vallási irányzathoz tartoznak, különbözőképpen néznek ki. Siva néhány imádójának hosszú, csimbókos haja van, testüket hamival fedik, s általában mezítelenek. Kezükben háromágú  szigonyt és rudráksa gyöngyöket tartanak, s gyakran gandzsát (hasist) szívnak. Ők az imádat tantrikus formáját követik, amely a tudatlanság kötőerejének hatása alatt áll. A homlokukon vízszintes vonalak (tilak jelek) vannak, amelyek azt jelzik, hogy Sivát imádják. Általában a Himalájában, Varanasiban vagy más, Sivával kapcsolatos szent helyen találkozhatunk velük. Ők egyébként állandóan vándorolnak, sohasem telepednek meg hosszú időre.

Krisna vagy Visnu tiszta híveit vaisnava szádhuknak nevezik. Lehet hosszú hajuk vagy borotvált fejük. Sáfrányszínű vagy fehér ruhát hordanak. Homlokukon függőleges tilak-jel látható, amely attól függően, hogy melyik irányzathoz tartoznak, különböző alakú lehet. Általában tulasziból készült nyakláncot hordanak, és tulaszi-gyöngy imafüzért tartanak a kezükben.

Forrás: Dr. Tóth-Soma László: Egyszerűen és érthetően a hinduizmusról