Napi szútra: Szent növények

Szent növények

India vallásos gyakorlatában nagy szerepet játszanak a különféle szent növények. Ezek tisztelete mély teológiai jelentőségű.

A tulaszi rendkívüli tiszteletnek örvendő szent cserje, melyet általában a hinduk, de főleg a vaisnavák imádnak. Gyakorlatilag majdnem minden Visnu-templomban van egy tulaszi-kert. Amikor Visnunak vagy Krisnának ételt ajánlanak fel, minden felajánlott fogásra egy-egy tulaszi-levelet raknak. Indiában sok embernek van tulaszi növény az otthonában. Kedvező hatásúnak tekintik a lelki fejlődésre.

A pipalt a hinduk és a buddhisták is szentnek tekintik. Boddhi fának is nevezik, mert Buddha e fa alatt érte el a megvilágosodást. Termete óriási. Az ágaihoz a banyanfához hasonlóan növekvő léggyökerek elérve a földet szintén fatörzs vastagságúvá fejlődnek. Így elburjánzva néhány évtized alatt egy fa egész erdő méretűre növekedhet.

Az asóka, a csampaka és a késara fák Sivával, a kamala Laksmival, a sriphala Párvatival, a kaila, a banánfa pedig Láli egy formájával kapcsolatos. Ezek ágait, virágait ünnepségek és esküvők alkalmával gyakran használják díszítésként.

Forrás: Tóth-Soma László – Egyszerűen és érthetően a hinduizmusról