Szekérfesztivál 2017

A Ratha-yatra Budapest legszínesebb indiai karneválja, melyet 2017. június 24-én, szombaton rendeztek meg.

A Szekérfesztivál egy ősi indiai tradíció továbbélése nyugaton. Az indiai Puri városából származó hagyomány, amikor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot (a név jelentése: az Univerzum Ura) egy hatalmas szekéren díszes felvonulás keretében végighúzzák az emberek a városon. Az ünnepre a mai napig több millió hindu érkezik Orissza állam fővárosába. A tradíció pontosan 50 évvel ezelőtt egyfajta vándorünnepként nyugaton is útjára indult, s azóta meg is honosodott, a Krisna-tudat mozgalmát megalapító Bhaktivedanta Swami Prabhupádának köszönhetően.

A Szekérfesztivál a Vörösmarty térről indult és a Városligetbe érkezett meg. A szekér a Vörösmarty tér – Deák tér – Andrássy út – Hősök tere – Városliget útvonalon haladt. A menethez bárki csatlakozhatott, aki szeretett volna bepillantást nyerni ebbe az ősi rítusba, vagy szívesen részt vett a fantasztikus indiai forgatagba. A Szekérfesztivál a legvidámabb és legszínesebb indiai parádé Budapesten, ahol vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül mindenkit szeretettel vártak idén is!

A résztvevők díszes menetben húzhatták az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak a feldíszített szekerét. A menet előtt lovasok, táncosok, énekesek, zenészek, gólyalábasok haladtak. A Városligetben családias, zöld környezetben 21 óráig változatos fesztiválprogrammal várták a családokat, kisgyerekeket, fiatalokat és időseket. A Jóga Világnapja kapcsán a színpadi műsorban is kiemelt figyelmet kaptak a jógikus programok. Emellett indiai zenészek, hennafestés, táncok, színdarab, dobshow, gyermekprogramok, előadások, kérdezz-felelek, vegán ételkóstoló és fagylalt, valamint indiai bazár várta a vendégeket.

A képek önmagukért beszélnek!
(A további képekért kattintson a képre!)

 

Szekérfesztivál 2017